Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Ο Yusuf Al Azmah στο Δρόμο για την Maysaloun... στο Δρόμο της Θυσίας

Περιστασιακή ανάρτηση από το απαγορευμένο στο “δημοκρατικό” facebook, 
το ιστολογοφόροSibilla
Ο Yusuf Al Azmah με τη Θυσία του, άφησε Παρακαταθήκη στον Συριακό Λαό και στο Αραβικό Έθνος.
Η Συρία απελευθερώθηκε από τον Οθωμανικό ζυγό το 1918.
Υπουργός Πολέμου και Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στο νεοσύστατο κράτος έγινε ο πρώην στρατηγός του Οθωμανικού στρατού Yusuf Al Azmah, που είχε λάβει μέρος στην Επανάσταση κατά των Οθωμανών Τούρκων.
Η Κοινωνία των Εθνών το 1920, με την κρυφή συμφωνία Sykes-Picot, Άγγλων και Γάλλων, παρέδωσε την Συρία στους Γάλλους. Ο Γάλλος στρατηγός Gouraound έστειλε τελεσίγραφο στον πρίγκηπα Faisal να διαλύσει το στρατό γιατί η Συρία είναι Γαλλική κτήση. Ο Faisal εγκατέλειψε τη Συρία, πήγε στο Ιράκ όπου αργότερα θα γίνει βασιλιάς.
Ο Γαλλικός στρατός που στάθμευε στο Λίβανο είχε εισβάλει στη Συρία και κατευθυνόταν στη Δαμασκό. Ο στρατηγός Yusuf Al Azmah συγκέντρωσε λίγες εκατοντάδες στρατιώτες από τον διαλυμένο στρατό και εθελοντές. Περίπου 1.500 άνδρες, με πολύ φτωχό εξοπλισμό, και στη Maysaloun, 12 χλμ.δυτικά από τη Δαμασκό, θα αντιμετωπίσει ένα πάνοπλο Γαλλικό στρατό των 9.000 ανδρών με τεθωρακισμένα και αεροπλάνα.
Ο 37χρονος Yusuf Al Azmah ήταν έμπειρος στρατιωτικός, είχε σπουδάσει στη Γερμανία, γνώριζε από πριν το αποτέλεσμα της μάχης.
Ήθελε όμως να κάνει ξεκάθαρο ότι η Συρία δεν παραδίνεται, με στόχο την απόρριψη της νομιμότητας της Γαλλικής κατοχής.
Η μάχη ξεκίνησε το πρωί της 24 Ιούλη 1920 και τελείωσε το βράδυ. 
Στη μάχη του Maysaloun θυσιάστηκαν για την Ελευθερία της Συρίας ο Yusuf Al Azmah και τετρακόσιοι τουλάχιστον Σύριοι στρατιώτες και εθελοντές.
Στο πεδίο της μάχης στη Maysaloun βρισκόταν και μία γυναίκα η 22χρονη Naziq Al Abid.
Τις ημέρες που προηγήθηκαν της μάχης γύρναγε τους δρόμους της Δαμασκού με το όπλο στον ώμο της και καλούσε τους άνδρες στη μάχη. Ήταν από γνωστή οικογένεια και με τα ήθη του 1920 η στάση της προκαλούσε σοκ. Στη μάχη προσπάθησε με τους εθελοντές της να γλυτώσει τον Yusuf Al Azmah, αλλά όταν τον βρήκαν ήταν ήδη νεκρός.
Μία από τις κεντρικές πλατείες της Δαμασκού και πολλοί δρόμοι και περιοχές στη Συρία έχουν το όνομα του.
Η Naziq Al Abid αργότερα θα τιμηθεί με το βαθμό του στρατηγού από το Συριακό κράτος.
Συρία κράτα γερά! Φωτιά κι' ατσάλι στα σκυλιά! 
I.K.

Σχετικό: The ghosts of Maysaloun
* 

Δεν υπάρχουν σχόλια: