Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Ο Βάσος Λυσσαρίδης στο Resistance 2013 κι ο Βενιζέλος του νεοφιλελεύθερου ΠΑΣΟΚ στον Σαμαρά…

Μιας και μας απαγόρευσαν αναρτήσεις από το “Sibilla”οι αμερικανοσιωνιστές... Περιστασιακή ανάρτηση από το απαγορευμένο στο “δημοκρατικό” facebook, το ιστολογοφόρο “Sibilla"

Σάββατο 22 Ιούνη, 21:00: Οι άνεμοι του Νότου θα σκορπίσουν τα σύννεφα

Βάσος Λυσσαρίδης, ιδρυτής του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ (Κύπρος)

Miguel Reis, μέλος της ηγεσίας του Μπλόκου της Αριστεράς (Πορτογαλία)

Alaa Shukrallah, εκπρόσωπος της Λαϊκής Σοσιαλιστικής Συμμαχίας (Αίγυπτος)

Παρεμβαίνει η Radhia Nasraoui, στέλεχος του κινήματος για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα (Τυνησία)
Γνωστός και με το προσωνύμιο «ο γιατρός», αφού άσκησε επί χρόνια την ιατρική, έχει σφραγίσει την πολιτική ζωή της Κύπρου. Γεννήθηκε στο χωριό Λεύκαρα, αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο της Λευκωσίας και έπειτα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη διάρκεια των σπουδών του οργάνωσε την Πανσπουδαστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (με συμμετοχή όλων των νεολαιών), της οποίας υπήρξε πρόεδρος, ενώ ήταν και υπεύθυνος της εθνικοτοπικής οργάνωσης Κύπρου στο ΕΑΜ. Το 1955-59 συμμετείχε στον αντιαποικιακό αγώνα της ΕΟΚΑ. Αναδείχτηκε πρώτη φορά βουλευτής το 1960, καθώς και σε όλες τις μετέπειτα εκλογές. Το 1969 ίδρυσε το σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ. Διατέλεσε αντιπρόεδρος της διεθνούς Οργάνωσης Αφροασιατικής Αλληλεγγύης και πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Αλληλεγγύης με τη Νότια Αφρική, και καλλιέργησε στενές σχέσεις με ηγέτες εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων (βλέπε φώτο ο Βάσος Λυσσαρίδης με τον Νέλσον Μαντέλα).

Υπήρξε ενεργά αλληλέγγυος με τις ελληνικές αντιδικτατορικές οργανώσεις, παρά τις προσπάθειες φίμωσης κάθε φωνής που αποκάλυπτε το ρόλο της χούντας ώστε «να μη διασαλευθούν οι σχέσεις της Κύπρου με το εθνικό κέντρο». Πρωτοστάτησε στην αντίσταση ενάντια στην προδοτική στάση της ΕOΚΑ Β΄ και αντιστάθηκε στο πραξικόπημα ενάντια στον Μακάριο, που αποτέλεσε την αφορμή για την τουρκική εισβολή. Καταπολέμησε τα σχέδια των ΗΠΑ-Βρετανίας και της κυπριακής Δεξιάς για «εκδημοκρατισμό» χωρίς την επιστροφή του νόμιμου προέδρου Μακάριου και για αποδοχή του «τετελεσμένου» της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Στις 30 Αυγούστου 1974 οι φασίστες της ΕΟΚΑ Β΄ αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν – σε αυτή την απόπειρα ο Λυσσαρίδης τραυματίστηκε, και έχασε τη ζωή του ο αγωνιστής Δώρος Λοΐζου, ηγέτης της σοσιαλιστικής νεολαίας. 

Ο Βάσος Λυσσαρίδης διατέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής από το 1985 ως το 1991. Ήταν πρόεδρος της ΕΔΕΚ ως το 2002. Συμμετείχε ενεργά στον αγώνα για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα του 2004. Μέχρι σήμερα, σε ηλικία 92 ετών, παραμένει πάντα μαχητικός και δραστήριος πολιτικά και κοινωνικά.
"edromos"

Δεν υπάρχουν σχόλια: