Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Θαυμάσια πέρασε ο πρόεδρος της «σοσιαλιστικής» διεθνούς Γ. Παπανδρέου (με το Συμπόσιο της Σύμης) στις Σπέτσες... Πήγε στις Σπέτσες με κανό… απόλαυσε το πρώτο του μπάνιο στη θάλασσα… έφαγε με τον Ελ Μπαραντέι (εκείνον τον σιωνιστή Αιγύπτιο, που ως σύμβουλος του ΟΗΕ “πιστοποίησε” ότι ο Σαντάμ είχε χημικά… τα ανύπαρκτα χημικά που έφεραν την εισβολή των ΗΠΑ)… τα ανίψια του φωτογραφήθηκαν με τον Ρονάλντο… λάτρης της υγιεινής διατροφής απόλαυσε φρέσκο ψάρι… “συζήτησε” για την άνοδο των εξτρεμιστικών κινημάτων (έτσι ονομάζουν τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα σήμερα οι σιωνιστές του κερατά), την ψηφιακή δημοκρατία… μαζί ο Δρούτσα κι ο Γερουλάνος. Κι όλα αυτά επιχορηγούμενος από το Ελληνικό Δημόσιο με το ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου» (τρίζουν τα κόκαλα του ιστορικού ηγέτη με τα καμώματα του δωσίλογου, σιωνιστή γιου του;). Φυσικά, μετά 14 μέρες σφαγών του Παλαιστινιακού λαού, δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση, μήπως κι ενοχληθεί ο εγκληματίας πολέμου και σύντροφός του Νετανιάχου!

Χαλαρός και απερίσπαστος από τις πολιτικές σκοτούρες, μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του στη Νάξο, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου συνέχισε το καλοκαιρινό του tour στις Σπέτσες.
Ο πρώην πρωθυπουργός συνδύασε το τερπνόν μετά του ωφελίμου, καθώς ως οικοδεσπότης και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έδωσε το «παρών» στο Συμπόσιο της Σύμης, βρίσκοντας φυσικά τον χρόνο να απολαύσει το μπάνιο του στη θάλασσα, να γευτεί φρέσκο ψάρι και τις αγαπημένες του πράσινες σαλάτες στα καλύτερα εστιατόρια του νησιού, συνοδεία πάντα της συζύγου του Αντας, του αδελφού του Νίκου Παπανδρέου μετά της οικογενείας του, αλλά και των πρώην υπουργών -επονομαζόμενων και «κηπουρών»- Παύλου Γερουλάνου και Δημήτρη Δρούτσα. Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις του ΓΑΠ, του στέρησαν την ευκαιρία να συναντηθεί για μια selfie με τον σταρ του ποδοσφαίρου Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έκανε τις διακοπές του στις Σπέτσες με τη σύντροφό του Ιρίνα Σάικ, όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ η εφημερίδα το "Θέμα".
Τα μέτρα ασφαλείας που πάρθηκαν για την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στις Σπέτσες ήταν ανάλογα, αν όχι πιο ισχυρά, από εκείνα που ίσχυαν όταν ήταν πρωθυπουργός. Η προσωπική του ασφάλεια αποτελούνταν από περίπου δέκα άτομα, συνεπικουρούμενα από τους αστυνομικούς του νησιού, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται περιπολίες ακόμη και κατά τη διάρκεια των γευμάτων του σε κάποιο από τα εστιατόρια του νησιού. Μάλιστα η λίστα με τους άλλους ένοικους του ξενοδοχείου «Σπέτσες» όπου διέμεινε ελέγχθηκε εξονυχιστικά. Ο ίδιος περιόρισε τις μετακινήσεις του στις απολύτως απαραίτητες, δηλαδή από το ξενοδοχείο του μέχρι την Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή όπου διεξήχθη το Συμπόσιο, καθώς και στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του νησιού που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση μέχρι τα όρια του ξενοδοχείου «Ποσειδώνιο». Αντίθετα απέφυγε την Ντάπια, δηλαδή το κέντρο του νησιού με τις καφετέριες και τα καταστήματα όπου κυκλοφορεί ο περισσότερος κόσμος, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές αντιδράσεις και αποδοκιμασίες.

Πήγε στις Σπέτσες με κανό
Ο κ. Παπανδρέου έφτασε στο νησί των Σπετσών αργά το απόγευμα της Κυριακής. Σύμφωνα με κάποιους ντόπιους, πέρασε από το Πόρτο Χέλι στις Σπέτσες με κανό, ενώ η σύζυγός του Αντα και τα υπόλοιπα άτομα της παρέας τους χρησιμοποίησαν θαλάσσια ταξί. Η μαρτυρία τους φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την ύπαρξη του κανό, το οποίο κατά την παραμονή του κ. Παπανδρέου στις Σπέτσες φυλασσόταν στο υπόγειο του ξενοδοχείου μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Το κανό του Γιώργου κρυμμένο στο υπόγειο του ξενοδοχείου

Τετάρτη 09.50. Σύντομη κολύμβηση 10 λεπτών λίγο πριν o Γιώργος Παπανδρέου αναχωρήσει
από την παραλία με κατεύθυνση τον χώρο όπου διεξήχθη το Συμπόσιο της Σύμης

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο πρώην πρωθυπουργός απόλαυσε το πρώτο του μπάνιο στη θάλασσα, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας έκανε την έναρξη του Συμποσίου παραθέτοντας δείπνο καλωσορίσματος στους υψηλούς προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της Αιγύπτου και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και ο καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και πρώην σύμβουλός του Ρίτσαρντ Πάρκερ.
Βράδυ Τετάρτης: ο Γιώργος Παπανδρέου, η σύζυγός του Αντα και άλλα περίπου 20 άτομα δειπνούν στο εστιατόριο «Ταρσανάς». Λάτρης της υγιεινής διατροφής, ο πρώην πρωθυπουργός απόλαυσε φρέσκο ψάρι και σαλάτα, ενώ οι υπόλοιποι καλεσμένοι τίμησαν τις γαρίδες, τα καλαμαράκια και το φρέσκο χταπόδι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πύλες του Συμποσίου ήταν κλειστές για τους μη έχοντες πρόσκληση, ακόμη και για τους δημοσιογράφους, προκειμένου οι ομιλητές «να μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα», σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Παπανδρέου. Από την περασμένη Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη, οπότε και ολοκληρώθηκε το Συμπόσιο, διεξάγονταν καθημερινά δύο συνεδριάσεις με θέματα όπως η άνοδος των λαϊκιστικών και εξτρεμιστικών κινημάτων, οι προκλήσεις της ψηφιακής δημοκρατίας με τις δυνατότητες που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες στην επικοινωνία και τη διάδοση των πληροφοριών, αλλά και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για την πολιτική χειραγώγηση, οι ανισότητες και η έλλειψη ευκαιριών, καθώς και πώς μπορεί η συμμετοχική δημοκρατία να συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας πολιτικής κουλτούρας.

Γιώργος και Αντα Παπανδρέου έχουν φτάσει πρώτοι σε γνωστό εστιατόριο στο παλιό λιμάνι και περιμένουν τους υπόλοιπους συνέδρους για να δειπνήσουν μαζί

Με δεδομένη την απαγόρευση κυκλοφορίας τετράτροχων στις Σπέτσες, ο Νίκος Παπανδρέου χρησιμοποιούσε δίτροχο για τις μετακινήσεις του

Η συνάντηση με τον Κριστιάνο Ρονάλντο
Μετά το τέλος των εργασιών, το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, ο κ. Παπανδρέου επέστρεψε στο ξενοδοχείο του και γευμάτισε με τη σύζυγό του και την παρέα τους. Σε άλλο τραπέζι καθόταν ο αδελφός του Νίκος με τη σύζυγό του Αλεξία, η οποία κέρδισε τα βλέμματα με τα κοντά καλοκαιρινά φορέματά της. Μαζί τους ήταν και τα παιδιά τους, η 8χρονη Φαίδρα, που ήταν ντυμένη γοργόνα, με αποτέλεσμα ο πατέρας της να τη μεταφέρει αγκαλιά στο δωμάτιό τους, αλλά και ο 11χρονος Ανδρόνικος, ο οποίος κατάφερε να συναντήσει το ποδοσφαιρικό του ίνδαλμα, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, και να απαθανατιστεί μαζί του σε μία από τις βόλτες της οικογένειας στο νησί. Πολύ πιο χαλαρός και άνετος στις μετακινήσεις από τον αδελφό του, ο κ. Νίκος Παπανδρέου απόλαυσε τις εξόδους στο κέντρο των Σπετσών, περπατώντας με τη σύζυγό του και τα παιδιά τους στα σοκάκια και τρώγοντας παγωτό, ενώ πραγματοποίησε και διάφορες αγορές από τα καταστήματα του νησιού.
Ο γιος του Ν. Παπανδρέου (κέντρο) με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στις Σπέτσες

Το απόγευμα της Τρίτης συνεχίστηκαν οι εργασίες του Συμποσίου και το ίδιο βράδυ ο κ. Παπανδρέου, η σύζυγός του Αντα και άλλα περίπου είκοσι άτομα δείπνησαν στο εστιατόριο του νησιού «Πάτραλης». Λάτρης της υγιεινής διατροφής, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απόλαυσε φρέσκο ψάρι και σαλάτα, ενώ οι υπόλοιποι καλεσμένοι τίμησαν τις γαρίδες, τα καλαμαράκια και το χταποδάκι.
Σχεδόν στο ίδιο μοτίβο συνεχίστηκε η διαμονή του πρώην πρωθυπουργού και την Τετάρτη. Αν και ο ίδιος συνηθίζει να ξυπνά νωρίς το πρωί για να επιδίδεται σε αθλητικές δραστηριότητες, εκείνη την ημέρα επέλεξε να ξεκουραστεί και να κατέβει λίγο πριν τις 10 για μια σύντομη βουτιά στην prive παραλία του ξενοδοχείου. Κολύμπησε σε ελεύθερο στυλ μέχρι μια σημαδούρα που είχε βάλει σημάδι, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται σε εξαιρετική φυσική κατάσταση. Χαρακτηριστικό των μέτρων ασφαλείας είναι το γεγονός ότι όποτε ο κ. Παπανδρέου κατέβαινε για μπάνιο στη θάλασσα, τουλάχιστον τρεις άνδρες της προσωπικής του φρουράς κάθονταν σε κοντινή ξαπλώστρα και φορώντας μαγιό υποδύονταν τους λουόμενους, όντας όμως έτοιμοι να επέμβουν άμεσα, ενώ ένας ακόμη επέβλεπε τον χώρο από την καφετέρια του ξενοδοχείου. Το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου γευμάτισε και πάλι στον «Πάτραλη», ενώ το απόγευμα ακολούθησε το πρόγραμμα του Συμποσίου. Στο ίδιο ξενοδοχείο εθεάθη και ο κ. Γερουλάνος. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού χαιρέτησε εγκάρδια όσους συνάντησε και μετά πέρασε την ώρα του μπροστά σε έναν φορητό υπολογιστή. Η μόνη εξαίρεση στις περιορισμένες όσον αφορά στις αποστάσεις μετακινήσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου έγινε το βράδυ της Τετάρτης. Το ζεύγος Παπανδρέου δείπνησε στο εστιατόριο «Ταρσανάς» στο Παλιό Λιμάνι, σε ένα ρομαντικό περιβάλλον πάνω στη θάλασσα. Στην παρέα τους εκτός των καλεσμένων και ομιλητών του Συμποσίου ήταν και ο κ. Δρούτσας με τη σύζυγό του Φαίη Καραβίτη. Μπορεί να προτίμησαν κάποιο άλλο ψαρικό εκτός από αστακούς, ωστόσο η περιοχή ήταν «αστακός» από τους περίπου δέκα άνδρες της ασφάλειας του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και τους αστυνομικούς του τοπικού τμήματος οι οποίοι περιπολούσαν συνεχώς. Πάντως την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε η συνάντηση του Γιώργου με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, ο οποίος έφτασε την Παρασκευή στο νησί και όταν ρωτήθηκε από το «ΘΕΜΑ» να σχολιάσει το γεγονός ότι η άφιξή του συνέπεσε με την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού, χαμογέλασε όλο νόημα και είπε: «Α τον καημένο!». Οταν όμως ενημερώθηκε ότι ο κ. Παπανδρέου έχει καταλύσει σε ένα από τα ακριβότερα ξενοδοχεία του νησιού, απέσυρε το σχόλιο του λέγοντας: «Τότε δεν είναι καημένος».
Οι πύλες του Συμποσίου της Σύμης έκλεισαν την Πέμπτη με μία πρωινή και μία απογευματινή συνεδρίαση, ενώ το βράδυ παρατέθηκε δείπνο, με τους παρευρισκομένους να δίνουν ραντεβού για την επόμενη χρονιά.
Συμπόσιο της Σύμης
16 χρόνια από νησί σε νησί
Υψιπετείς αναλύσεις και θεωρητικές αναζητήσεις για τα γεωπολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα του πλανήτη -των οποίων η μόνη χρηστική αξία είναι η απόλαυση των καλύτερων ελληνικών ταξιδιωτικών προορισμών από «επώνυμους» φίλους του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και των μελών της οικογένειάς του- περιλαμβάνει το περιλάλητο Συμπόσιο της Σύμης, το οποίο διοργανώνεται και πληρώνεται από το επιχορηγούμενο από το Ελληνικό Δημόσιο Ιδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου».

Διεξήχθη για πρώτη φορά το 1998, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σύμης, ψυχή του οποίου ήταν ο αείμνηστος δημοσιογράφος -πολιτικός συντάκτης στα «Νέα»- Γιάννης Ελ. Διακογιάννης, εξ ου και πήρε το όνομά του, παρόλο που στη συνέχεια διοργανωνόταν σε διαφορετικά σημεία της χώρας, πάντα όμως με ένα κοινό χαρακτηριστικό: οι συμμετέχοντες, πολιτικοί, πανεπιστημιακοί και υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών οργανισμών και επιχειρήσεων, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα νησιά του Αιγαίου και ενίοτε του Ιονίου.
Ο Νίκος Παπανδρέου και η σύζυγός του παρακολουθούν τις εργασίες του Συμποσίου της Σύμης

Για παράδειγμα, το 2ο Συμπόσιο της Σύμης έγινε το καλοκαίρι του 1999 στην Κέρκυρα, την περίοδο του εμφυλίου στη Γιουγκοσλαβία, με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών, να έχει καλέσει προσωπικότητες από τον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, καθώς και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Το 2000 το συμπόσιο μετακόμισε στις Σπέτσες, το κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού, με θέμα «Τον οδικό χάρτη προς μια δημοκρατική Ευρώπη» και κύριο ομιλητή τον τότε ΥΠΕΞ της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ. Μάλιστα οι εκδηλώσεις έκλεισαν με συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Στιγμιότυπα από το φετινό Συμπόσιο της Σύμης που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου» και τη συμμετοχή πολλών επώνυμων φίλων της οικογένειας στις Σπέτσες

Το 2001 σειρά είχε η Αρχαία Ολυμπία και οι συμμετέχοντες -με πιο γνωστό τον τότε πρωθυπουργό της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα- απόλαυσαν, μεταξύ άλλων, κρουαζιέρα στη Ζάκυνθο. Τη σκυτάλη πήρε τον επόμενο χρόνο η Σάμος, στην οποία γκεστ σταρ ήταν ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον και ο Χαβιέ Σολάνα, ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας. Ακολούθησε το 2003 η Κως, το 2004 ήρθε πάλι η σειρά των Σπετσών, το 2005 το Ρέθυμνο και τον επόμενο χρόνο και πάλι η Σάμος. Το 2007 την τιμητική της είχε η Πάρος και τον επόμενο χρόνο η Ουρανούπολη της Χαλκιδικής. Εναν χρόνο αργότερα, το 2009, όταν ο κ. Παπανδρέου ετοιμαζόταν να γίνει πρωθυπουργός, το συμπόσιο διοργανώθηκε στη Σκιάθο με θέμα «Πρώτα οι πολίτες - Προοδευτική διακυβέρνηση, πράσινη οικονομία και δίκαιη κοινωνία». Το 2010, με την Ελλάδα στο μνημόνιο, διεξήχθη στον Πόρο και ο πρωθυπουργός, πλέον, Γιώργος Παπανδρέου δεν απέστη των θεωρητικών προσεγγίσεων. «Η έξοδος από την κρίση απαιτεί σοβαρή και δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο», έλεγε μεταξύ άλλων στην ομιλία του που είχε ως θέμα «Με το βλέμμα στο μέλλον. Προοδευτικές ιδέες για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο».

Το πολιτικά καυτό 2011 το συμπόσιο δεν πραγματοποιήθηκε. Εναν χρόνο μετά, το καλοκαίρι του 2012, και ενώ ο κ. Παπανδρέου είχε πάψει να είναι πρωθυπουργός, ο θεσμός επανήλθε, με τους προσκεκλημένους του συμποσίου να χαίρονται τις ομορφιές της Σάμου και να τον ακούν να δικαιολογεί την παταγώδη αποτυχία του ως εξής: «Δεν μας έδωσαν χρόνο οι αγορές και αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πολιτική ελίτ της χώρας συχνά ήταν σε σχέση διαπλοκής με το κατεστημένο δεν επέτρεψε να ολοκληρωθεί το μεταρρυθμιστικό σχέδιό μας για να βγει η χώρα από τα οικονομικά αδιέξοδα». Το φετινό, αφού μεσολάβησε και πάλι μια ετήσια διακοπή, ήταν το 15ο Συμπόσιο της Σύμης, το οποίο έλαβε χώρα, για τρίτη φορά, στις Σπέτσες.

Ο Κριστιάνο, η Ιρίνα και ο γιoς του Νίκου
Μίνι απόδραση στο νησί των Σπετσών πραγματοποίησαν ο σταρ του ποδοσφαίρου Κριστιάνο Ρονάλντο και η αγαπημένη του και διάσημο μοντέλο Ιρίνα Σάικ. Το hot ζευγάρι της διεθνούς showbiz επισκέφθηκε το κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού την περασμένη εβδομάδα.
Ο Πορτογάλος άσος γευμάτισε με τη Ρωσίδα καλλονή στο ρομαντικό, όπως φαίνεται και από το όνομά του, εστιατόριο «Το νερό της αγάπης», όπου δεν παρέλειψαν να φωτογραφηθούν με τους σερβιτόρους.
Στη συνέχεια ο Κριστιάνο Ρονάλντο και το εκρηκτικό τοπ μόντελ έκαναν βόλτες στον παραλιακό δρόμο του νησιού και δεν αρνήθηκαν να φωτογραφηθούν με όποιον τους το ζήτησε. Μάλιστα ένας μικρός θαυμαστής του Πορτογάλου άσου με τον οποίο απαθανατίστηκε ήταν ο 11χρονος γιος του κ. Νίκου Παπανδρέου, Ανδρόνικος, ο οποίος βρισκόταν στις Σπέτσες για το Συμπόσιο της Σύμης.
Μιας και μας λογοκρίνει το “δημοκρατικό” facebook... ως ανατρεπτικό ιστολογοφόρο... περιστασιακή ανάρτηση από το απαγορευμένο “Sibilla"

Δεν υπάρχουν σχόλια: